Let op

Deze pagina bevat nu alleen de algemene gegevens. Als u de gegevens wilt zien die voor uw adres gelden moet u eerst uw adres invoeren.

Asbest

Particulieren mogen onder bepaalde voorwaarden asbest inleveren bij de milieustraat.

U mag asbest alleen zelf verwijderen wanneer het gaat om minder dan 35 vierkante meter (hechtgebonden) asbest dat u niet kapot hoeft te maken om het weg te halen (geen dakleien). Golfplaten of platen van asbest op deuren, daken of wanden zijn vaak weg te halen zonder het te breken. Behandel golfplaten altijd als asbesthoudend materiaal en meld het inleveren van golfplaten bij de gemeente via het asbestmeldingsformulier. De medewerkers van de milieustraat kunnen namelijk niet controleren of een golfplaat asbest bevat of niet.

Meld het verwijderen van asbest altijd bij de gemeente via het meldingsformulier. Ook als u vergunningsvrij mag (ver)bouwen. De gemeente moet altijd toestemming geven voor het verwijderen van asbest.

Aanmelden
Meld het verwijderen van asbest aan de gemeente voor u begint. De gemeente moet u namelijk toestemming geven. U geeft de sloopmelding door aan de gemeente via www.omgevingsloket.nl, log in met DigiD en beantwoord de vragen op het scherm. U kunt het meldingsformulier downloaden bij het kopje Documenten. Deze moet u invullen en opsturen naar de gemeente.

Na de melding
Als de gemeente uw melding goedkeurt, ontvangt u binnen vijf werkdagen een toestemmingsbrief met een aanbiedingsformulier met een groene stempel. Neem het aanbiedingsformulier mee naar de milieustraat als u asbest aflevert.

Als bij het indienen van de melding gegevens ontbreken dan krijgt u geen toestemming om asbest te verwijderen en moet u een nieuwe melding doen. De termijn van vijf werkdagen gaat voor de nieuwe melding opnieuw gelden.

Het verwijderen en inleveren
Gebruik handschoenen en een mondkapje als u het asbest gaat verwijderen.
U mag alleen asbest inleveren bij de milieustraat als dat in dubbel plastic is verpakt. De gemeente verstrekt geen plastic. U kunt plastic kopen bij bouwmarkten.

Monumentaal pand of beschermd dorps- stadsgezicht?
Wilt u asbest verwijderen in een monumentaal pand of een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Een omgevingsvergunning vraagt u aan via www.omgevingsloket.nl

Kunt u het niet weghalen zonder het kapot te maken?
Laat asbest dat u niet zelf kunt weghalen zonder het kapot te maken verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Dit kan zijn bijvoorbeeld isolatiemateriaal, koordmateriaal, zachtboardplaten en ander los asbest.

Meer dan 35m2 asbest?
Ook als het gaat om meer dan 35m², moet u het laten weghalen door een gespecialiseerd bedrijf. Ga naar de pagina Asbest verwijderen door bedrijven voor meer informatie over wat u moet doen als u asbest wilt laten verwijderen door een bedrijf.

Gebouw slopen dat gebouwd is voor 1 januari 1994?
Gaat u een gebouw dat gebouwd is voor 1 januari 1994 slopen? Dan heeft u een asbestinventarisatierapport nodig. Met een asbestinventarisatie stelt u vast waar asbest zit en op welke manier u het moet verwijderen. Dit rapport moet een gecertificeerd astbestinventarisatiebedrijf voor u maken. Het rapport mag niet ouder zijn dan drie jaar.